Perspektivy eliminační voltametrie

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference 68. Sjezd českých a slovenských chemický společností
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Fyzikální chemie a teoretická chemie
Klíčová slova elimiantion voltammetry; scan rate; diffusion current; kinetic current; charging current; pulse methods; math software
Popis Citlivost voltametrie je často limitována velkým podílem kapacitní složky proudu a malým potenciálovým rozsahem (oknem); omezený na jedné straně anodickým rozpouštěním kovu či anodickou oxidací aniontů, na druhé straně vybíjením základního elektrolytu a rozpouštědla. Potlačení kapacitního (nabíjecího) proudu při nízkých koncentracích depolarizátoru bylo elegantním způsobem vyřešeno pomocí střídavých a pulzních metod 1-2. Avšak současné potlačení kapacitní složky proudu a rozšíření potenciálového okna umožňuje eliminační voltametrie s lineárním polarizačním napětím (Elimination Voltammetry with Linear Scan - EVLS), jejíž teorie a verifikace je známá téměř dvacet let. Díky matematickému způsobu eliminace vybraných proudových složek se EVLS řadí k matematicky podloženým transformacím voltammetric-kých signálů 3-5. Eliminační procedura pracuje na základě rozdílné závislosti dílčí složky proudu (difúzní, kapacitní, kinetická) na rychlosti polarizace (scan rate). Eliminací vybraného nebo vybraných proudů je možné z naměřených voltametrických křivek získat další užitečné informace o elektrodovém procesu anorganických i organických systémů 6-10. V příspěvku jsou uvedeny perspektivní aplikace EVLS, jako je: (a) možnost objasnit mechanismy elektrochemických procesů látek, jejichž redukce probíhá ve velmi negativních potenciálech, často skrytých v procesu redukce základního elektrolytu, (b) rychlá diagnostika adsorpčního stavu zkoumaného analytu, (c) rozlišení překrývajících se voltametrických signálů a (d) snížení detekčních limitů. V diskusi je upozorněno na obecné omyly a předsudky, které brání širšímu použití tohoto matematického softwaru.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info