Nadměrné užívání internetu pro sexuální účely: případová studie

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VONDRÁČKOVÁ Petra ŠEVČÍKOVÁ Anna

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Adiktologie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://casopis.adiktologie.cz/cs/casopis/4-16-2016
Obor Psychologie
Klíčová slova INTERNET PORNOGRAPHY; INTERNET SEX ADDICTION; INTERNET ADDICTION; SEX ADDICTION; CYBERSEX; ERECTILE DYSFUNCTION
Popis Nadměrné užívání internetu pro sexuální účely lze chápat jako excesivní sexuální chování, které se projevuje v prostředí internetu a které jedinci způsobuje význačné potíže v pracovní, sociální nebo jiné důležité sféře života. Aktuálně neexistuje žádný konsenzus ohledně pojetí a diagnostiky nadměrného užívání internetu pro sexuální účely. Toto problémové chování je nejčastěji řazeno ke dvěma stále diskutovaným duševním poruchám: (1) závislosti na internetu/závislosti na sexu a (2) hypersexualitě. V rámci kazuistické studie byl tento nový psychopatologický fenomén ilustrován na případu mladého muže. Konkrétně byla podrobně popsána dynamika vzniku nadměrného užívání internetu pro sexuální účely včetně jeho průběhu a symptomů. Z kazuistiky je patrné, že klient naplňoval kritéria pro závislostní chování a že internet může se svými specifickými charakteristikami snižovat práh pro rozvoj tohoto patologického chování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info