miRNA profile of mesial temporal lobe epilepsy

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky miRNA profil u meziotemporální epilepsie
Autoři

BENCÚROVÁ Petra BALOUN Jiří MUSILOVÁ Kateřina RADOVÁ Lenka PAIL Martin HERMANOVÁ Markéta POSPÍŠILOVÁ Šárka MRÁZ Marek BRÁZDIL Milan

Rok publikování 2017
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis micro RNA (miRNA/miR) je master regulátor genové exprese. Je to krátká nekódující RNA, která ovlivňuje produkci proteinů na posttranskripční úrovni. Exprese miRNA je dynamickou odpovědí buňky na změny v jejích potřebách a okolním prostředí. Vyvážená produkce miRNA je esenciální pro zachování správné funkce buněk a poruchy v této kontrolní mašinerií mohou způsobovat různé patologie. Z tohoto důvodu je miRNA aktivně studována jako potenciální biomarker nebo cíl léčby u mnohých onemocnění (rakovina, kardiovaskulární a neurologické onemocnění, atd.) Podobně jako u jiných neurologických poruch, nejsou původ a progrese epilepsie zcela objasněny. miRNA můžou být využity k řešení tohoto problému. V našem projektu jsme se zaměřili na analýzu miRNA profilů v hipokampální tkáni pacientů s meziotemporální epilepsií, nejčastějším typem epilepsie. Identifikovali jsme 20 miRNA vykazující změněnou expresi v epileptické mozkové tkáni. Předpokládané cíle těchto miRNA jsou součástí drah spojovaných s epilepsií, což poukazuje možné budoucí využití miRNA při tvorbě léčiv.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info