Molecular variability in adult and childhood epileptogenesis: differences in miRNA profile of adult and infantile rats

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Molekulární variabilita v procese epileptogeneze v dospělosti a dětství: rozdíly v miRNA profilech dospělých a novorozených potkanů
Autoři

BENCÚROVÁ Petra BALOUN Jiří POSPÍŠILOVÁ Šárka KUBOVÁ Hana BRÁZDIL Milan

Rok publikování 2017
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Cíl: Počátek epilepsie se často objevuje v raném dětství, kdy je mozek náchylnější ke vzniku záchvatů. Epilepsie s počátkem v dětství jsou odlišné od těch získaných v dospělosti. Hlavním cílem této studie bylo identifikovat rozdíly v expresi microRNA(miRNA/miR) v hipokampálních tkáních potkanů s epileptogenezí započatou epileptickým statem (SE), který byl indukován pomocí pilokarpinu (LiCl) v dospělosti (P60) a novorozeneckém období (P12). Metody: Potkani podstoupili LiCl/pilokarpinem vyvolaný status epilepticus v P60 (n=11) nebo P12(n=13). Zvířata stejného věku byla použita jako kontroly (n= 11 v každé věkové skupině). Hipokampální tkáně byly odebrány 24 hodin po SE a rychle zamraženy. Celková RNA byla izolována ze zamražených vzorků. Za účelem odhalit klinicky relevantní miRNA, byla provedena analýza exprese 30 miRNA, které vykazují změněnou expresi u mTLE+HS pacientů, a ověřena miQPCR. Výsledky: Převážná většina testovaných miRNA měla podobnou expresi v dospělých i P12 hipokampech. miRNA-144-5p měla sníženou hladinu u potkanů po SE indukovaném v P12 ve srovnání s kontrolami. Na druhé straně, exprese let-7i-5p a miR-4443 byla snížená jenom u dospělých potkanů po SE. Závěr: Epileptogeneze v dospělém a vyvíjejícím se mozku mají společné znaky, ale i rozdíly na klinické i molekulární úrovni. miRNA-144-5p, -4443 a let-7i-5p jsou možnými zdroji této variability.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info