miRNA sequencing shows different gene expression in adult and infantile epilepsy

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Sekvenování miRNA odhalilo rozdíly v genové expresi mezi s počátkem epilepsií v dospělosti a novorozeneckém období
Autoři

BENCÚROVÁ Petra BALOUN Jiří HYNŠT Jakub POSPÍŠILOVÁ Šárka KUBOVÁ Hana BRÁZDIL Milan

Rok publikování 2017
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Epilepsie je závažné neurologické onemocnění charakterizované opakujícími se záchvaty. První záchvaty se mohou objevovat již v novorozeneckém období a v raném dětství. V raných stádiích života nejsou neurální sítě plně funkční a dochází k rapidní tvorbě nových neurálních spojení. Z tohoto důvodu, mohou mít záchvaty odlišný dopad na vyvíjející se mozek ve srovnání s mozkem dospělým. Bylo prokázáno, že potkani s počátkem epilepsie v novorozeneckém období mají menší poškození mozku než potkani, u kterých se epilepsie objevila až v dospělosti. Řada studií provedených na pacientech s epilepsií a animálních modelech prokázala spojitost mezi změnou hladiny exprese microRNA (krátké nekódující RNA; miRNA) a epilepsií. Abychom odhalily rozdíly v regulaci genové exprese u epilepsie s počátkem v novorozeneckém období a v dospělosti, analyzovali jsme miRNA profily novorozených (P12) a dospělých potkanů. miRNA profily byly analyzovány v hipokampech (epileptogenní tkáně) potkaních samců kmene Wistar s chemicky indukovaným epileptickým statem (SE). Vzorky tkáně byly odebrány ve dvou časových intervalech: 24 hodin (akutní fáze) a 3 měsíce po SE (chronická fáze se spontánními záchvaty). Sekvenování ukázalo, že změny v regulaci některých miRNA byly shodné jak u mláďat, tak u dospělých potkanů v akutní fázi. Naproti tomu mnohé miRNA, které měly změněnou expresi v akutní fázi, vykazovaly obdobný trend i v chronické fázi pouze u dospělých potkanů po SE. Tyto výsledky ukazují, že počátek epilepsie v dospělosti a novorozeneckém období má vliv na regulaci genové exprese, což může zaznamenat odlišnosti v patologickém procesu a nutnost úpravy léčby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info