Dvě odlišné linie plazmidů kódujících exfoliativní toxin B identifikované v českých kmenech Staphylococcus aureus

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOTKA Tibor RŮŽIČKOVÁ Vladislava PETRÁŠ Petr

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy Centra Epidemiologie a Mikrobiologie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.researchgate.net/publication/322245136_Dve_odlisne_linie_plazmidu_kodujicich_exfoliativni_toxin_B_identifikovane_v_ceskych_kmenech_Staphylococcus_aureus
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Staphylococcus aureus; ST121; exfoliative toxin B-encoding plasmids
Popis Staphylococcus aureus je významný oportunní patogen a častý původce bakteriálních nozokomiálních nákaz. Patogenní vlastnosti této bakterie jsou často kódovány mobilními genetickými elementy, jako jsou např. plazmidy. Na plazmidu se nachází i gen etb pro exfoliativní toxin B (ETB), který je příčinou puchýřnatého onemocnění (bulózní impetigo), jehož generalizovaná a život ohrožující forma se označuje jako stafylokokový syndrom opařené kůže. U pěti etb-pozitivních plazmidů, izolovaných během let 1999–2015 z klinických kmenů S. aureus pocházejících z českých nemocnic, byla provedena srovnávací sekvenční analýza. Bylo zjištěno, že velká většina z nich sdílí rozsáhlou oblast sekvence DNA, která zahrnuje typické geny virulence, avšak obsahují i variabilní úseky umožňující jejich diferenciaci. Přestože se dosud předpokládalo, že jsou ETB plazmidy relativně uniformní, byl izolován a popsán nový typ, který s ostatními ETB plazmidy vykazuje jen minimální sekvenční shodu. Nese navíc geny pro horizontální přenos konjugací a nové varianty genů pro faktory virulence včetně etb, čímž reprezentuje zcela novou linii plazmidů kódujících exfoliatin B.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info