Výsledky archeologického výzkumu Palackého náměstí v Počátkách (okres Pelhřimov)

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TĚSNOHLÍDEK Jakub DUFFEK Petr TĚSNOHLÍDKOVÁ Kateřina PRACHAŘOVÁ Marie SKOŘEPOVÁ Markéta JANOUŠEK Tomáš STANČÍKOVÁ Michaela

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archaeologia historica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2017-2-14
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova middle ages; modern history; cemetery; pottery; anthropology
Popis Hlavním předmětem článku je vyhodnocení záchranného výzkumu na Palackého náměstí v Počátkách provedeného jihlavským pracovištěm Archaia Brno, o. p. s. Počátecko patří k málo poznaným regionům, proto bylo souběžně s archeologickým výzkumem přikročeno k revizi historických pramenů. Nejstarší prozkoumané situace souvisely se vznikem města ve 13. století. Zkoumány byly situace spojené s několika velkými požáry v letech 1653–1821. Nejmladší zkoumané situace pocházely z počátku 19. století, kdy došlo k uzavření starších situací na náměstí kamennou zádlažbou. Těžištěm výzkumu bylo odkrytí bývalého městského hřbitova u kostela sv. Jana Křtitele zrušeného na počátku 19. století. Vyzvednuty byly kostry 228 jedinců, které byly podrobeny antropologické analýze. Výzkum v těsné blízkosti kostela se zaměřil na odhalení starších stavebních fází. Výsledky výzkumu pomohly výrazně doplnit dějiny města.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info