Izotopový záznam prvních spodních molárů domácího skotu z raně středověkých lokalit Pohansko-Jižní předhradí a Kostice-Zadní hrúd (Česká republika)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

IVANOV Martin NOHÁLOVÁ Hana NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ Miriam DRESLER Petr DRESLEROVÁ Gabriela

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://journals.muni.cz/gvms/article/view/9739
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2018-1-2-07
Klíčová slova Izotopová analýza (13C 15N); chov; Pohansko; Česká Republika
Popis V tomto příspěvku, jsme se zaměřili na vyhodnocení izotopových analýz (13Ccoll a 15Ncoll) prvních spodních stoliček (M1) domácího skotu (Bostaurus) ze dvou raně středověké Pohansko-jižní nádvoří (Pohansko-JP) a Kostice-“Zadní hrúd "(Kostice-ZH). Cílem studie je důkaz účinku kojenců na telata a následné odstavení na dentinové průměrné izotopové složení. Výsledky z obou lokalit jsou porovnávány s údaji získanými z nedávného pokusného chovu dobytka. Analyzují se možné rozdíly v chovu dobytka mezi oběma studovanými lokalitami. První dolní moláry domácího dobytka (n = 15) byly vybrány pro analýzu z obou míst doplněných vzorkem kompaktní kostní dřeně dospělého jedince z místa Pohansko-JP. Stanovení ontogenetického věku analyzovaných jedinců vychází z fáze vývoje denticí. Pro účely izotopové analýzy (13Ccoll a 15Ncoll) byl ze všech zubních korun extrahován dentinový kolagen. Hodnoty d13Ccoll dentinu m1 skotu Pohansko-JP se pohybovaly od -17,75 ‰ do -21,8 ‰ (n = 11) se střední hodnotou -19,81 ± 1,03 ‰. Hodnoty d15Ncoll pro dentin všech vzorků m1 z pohansko-JP se pohybují od 6,2 ‰ do 11,87 ‰ se střední hodnotou 8,29 ± 1,71 ‰ (n = 11). Nejvyšší hodnoty 15Ncoll byly pozorovány především u vzorků mladistvých jedinců, s výjimkou jednoho vzorku dospělého (10,90%). Hodnoty 13Ccoll v m1 dospělých jedinců z místa Kostice-ZH se pohybují od -19,30 ‰ do -20,91 ‰ (n = 4). Průměrná hodnota -19,83 ± 1,01 ‰ je nižší ve srovnání s výsledky z nedávných pokusných plemen. Objem izotopu 15N je výrazně nižší oproti hodnotám v Pohansku-JP a výše zmíněném experimentálním studiu. Lze předpokládat, že výživa skotu v obou studovaných místech byla primárně založena na rostlinách C3; nicméně nemůžeme vyloučit malou směs C4 rostlin (proso) ve stravě některých pozorovaných jedinců. Hovězí dobytek z Pohansko-JP by mohl být povýšen z pastevních louků až na ekotony v okolí lesa, které jsou částečně podporovány paleobotanickým záznamem. V lokalitě Kostice-ZH byla nejčastější pastva na otevřených loukách. Objem 15N z webu Pohansko-JP ukazuje, že ve většině případů nebyly telata předčasně odstavena. U vzorků z Kostice-ZH byl obsah 15N u dospělých osob oproti hodnotám Pohansko-JP výrazně nižší. Současná fáze znalostí ukazuje, že skot (tj. Včetně matky) byl pravděpodobně krmen rostlinami charakterizovanými nízkými hodnotami 15N; není však možné vyloučit předčasné odstavení na zvýšení produkce mléka.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info