Příprava pokrmů v základním vzdělání aneb kde se dobře vaří, tam se dobře daří

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MUŽÍKOVÁ Leona VOZNICOVÁ Martina MATĚJOVÁ Halina

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Výživa a potraviny
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Klíčová slova preparing meals; basic education
Popis Výuka tematického okruhu Příprava pokrmů na základních školách má své opodstatnění. Žáci se učí nejen novým dovednostem v oblasti přípravy pokrmů, ale rozvíjí si i znalosti a dovednosti z oblasti potravin a výživy, učí se gastronomickým pravidlům, základům ekonomiky a hospodaření, domácí ekologii, hygieně i vhodnému chování u jídelního stolu. Současně se u dětí rozvíjí jejich tvořivost a manuální zručnost. Výzkum přinesl pozitivní i negativní výsledky. Počet škol, kde je realizována příprava pokrmů na 2. stupni ZŠ, je poměrně velký: v brněnském regionu je to 77 % škol. Současně průzkum odhalil řadu překvapivých negativních poznatků. Tematický celek vyučují učitelé různých aprobací bez nutnosti vzdělání v příslušném oboru. Zdrojem výukových materiálů jsou nejčastěji různé internetové stránky, protože v současné době není k dispozici žádná aktuální učebnice či komplexní metodické texty schválené MŠMT.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info