Farmakologická léčba kognitivní dysfunkce u deprese

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČEŠKOVÁ Eva

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Psychiatrie pro praxi
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
www https://www.solen.cz/artkey/psy-201902-0004_farmakologicka_lecba_kognitivni_dysfunkce_u_deprese.php?back=%2Fsearch.php%3Fquery%3Dhlubok%25FD%2Bstabiliza%25E8n%25ED%2Bsyst%25E9m%26sfrom%3D120%26spage%3D30
Klíčová slova cognitive dysfunction; depressive disorder; antidepressants; augmentation; adjuvant treatment
Popis Kognitivní dysfunkce se často vyskytuje u akutní depresivní poruchy a může přetrvávat do remise. Narušení kognice negativně ovlivňuje fungování nemocného a jeho pracovní schopnost. Jak vyplývá z četných studií, látky s anticholinergním účinkem (tricyklická antidepresiva) negativně ovlivňují kognitivní funkce. Nejčastěji předepisovaná antidepresiva, selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), mohou kognitivní dysfunkci u deprese mírně zlepšovat. Látky, které působí také na noradrenergní systém, např. specifické inhibitory serotoninu a noradrenalinu, mohou být v tomto směru účinnější než SSRI. Na základě dostupných dat se ukazuje, že nové multimodální antidepresivum vortioxetin může mít specifický prokognitivní efekt. Řada dalších látek je zkoumána pro jejich možný vliv na zlepšení kognitivního výkonu. Patří sem psychostimulancia, látky ovlivňující glutamátergní a cholinergní systém, složky s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi a nutraceutika. Žádnou z nich však nelze zatím doporučit pro běžnou klinickou praxi.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info