Consular Dating Formulas on Late Roman Papyri as an Evidence for the Progressive Decline of Late Roman Aristocratic Ranks (c. 445-540)

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Konzulární datovací formule na pozdně římských papyrech jako doklad postupného znehodnocování pozdně římských aristokratických hodností (asi 445-540)
Autoři

KUVIK Adam

Rok publikování 2020
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis V období pozdní Římské říše si příslušníci aristokratických vrstev začali uvědomovat své postavení ještě více než dříve. Toto vědomí a snaha o dosažení stále prestižnějších pozic postupně způsobily znehodnocení pozdně římských a raně byzantských čestných titulů a hodností, které měly menší význam, čímž jejich nositelům propůjčovaly nižší společenské postavení. Tento příspěvek představuje závěr celoročního výzkumu, v jehož rámci bylo prozkoumáno více než 300 papyrologických dokumentů. Zkoumání konzulárních datovacích formulí na těchto papyrech - přesněji řečeno čestných epitet, která se v těchto datovacích formulích nacházejí a jsou datována do období 445-540, představuje jeden z důkazů, který spojuje postupné znehodnocování pozdně římských čestných titulů s úpadkem samotných aristokratických vrstev a zároveň je další příčinou jejich postupné proměny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info