Experimentální design, zkoumající vliv rámování informací o nemoci COVID-19 na pocit osobního a společenského ohrožení nemocí COVID-19, hodnocení rizika COVID-19, emoční prožívání, změnu chování v reakci na epidemii COVID-19.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREŠ Miroslav DRMOLA Jakub HRBKOVÁ Lenka CHYTILEK Roman MLEJNKOVÁ Petra TÓTH Michal DOLEJŠÍ Marek JÁNI Martin KLEINER Jan SUŠOVSKÁ Patricie

Rok publikování 2020
Druh Výzkumná zpráva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Popis Tato souhrnná výzkumná zpráva představuje výsledky experimentálního výzkumu týkajícího se vlivu rámování informací o nemoci COVID-19 na pocit osobního a společenského ohrožení nemocí COVID-19, hodnocení rizika COVID-19, emoční prožívání a na změnu chování v reakci na epidemii COVID-19. Výzkum se uskutečnil v průběhu první vlny pandemie v květnu 2020 online a byl vyhodnocován na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Zkoumány byly způsoby rámování pandemie, přičemž se ukázalo, že některé z nich jsou považovány za manipulativní a jiné ne. Hlavním zjištěním je to, že účastníci experimentu již měli silně zakotvené názory na problematiku epidemie a jejich změna pouhými rétorickými prostředky je obtížná. Současně se ukázaly rozdíly mezi jednotlivými prostředky. Výzkum rovněž zjistil nespokojenost s vybranými aspekty řešení epidemie ze strany vlády (především pokud se týká ekonomických dopadů). Zpráva obsahuje i doporučení pro budoucí zvládání epidemických situací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info