Kontaminace cytostatiky v českých a slovenských nemocnicích a lékárnách – monitoring 13 často používaných léčiv

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DOLEŽALOVÁ Lenka BLÁHOVÁ Lucie KUTA Jan HOJDAROVÁ Tereza KOZÁKOVÁ Šárka BLÁHA Luděk

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Farmaceutický obzor
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.farmaceuticky.herba.sk/index.php/farmaceuticky-obzor-2021/192-farmaceuticky-obzor-10-11-2021/336-farmaceuticky-obzor-10-11-2021-obsah-casopisu
Klíčová slova surface contamination; occupational exposure; antineoplastic drugs
Přiložené soubory
Popis Cílem studie bylo systematické monitorování povrchové kontaminace cytostatiky v letech 2018 – 2020 v lékárnách a nemocnicích v České republice (ČR; 20 pracovišť) a Slovenské republice (SK; pilotní studie, 4 pracoviště). Studie hodnotila kontaminaci třemi běžně sledovanými markery (FU, CP a Pt) společně s deseti doposud méně studovanými cytostatiky. Studie přinesla vůbec první informace o povrchové kontaminaci na Slovensku. Kontaminace podlah a pracovních ploch v nemocnicích (zejm. onkologické stacionáře) v obou zemích je ve srovnání s kontaminací povrchů v lékárnách vyšší (především pro CP a Pt). Nově studovaná CL byla obecně detekována v nižších koncentracích než CP, FU a Pt, nejčastěji byly prokazovány GEM , IF a PX.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info