Colorectal Tumour Mucosa Microbiome Is Enriched in Oral Pathogens and Defines Three Subtypes That Correlate with Markers of Tumour Progression

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.

Autoři

ZWINSOVÁ Barbora PETROV Viacheslav HRIVŇÁKOVÁ Martina SMATANA Stanislav KOSEČKOVÁ MICENKOVÁ Lenka KAZDOVÁ Natálie POPOVICI Vlad HRSTKA Roman ŠEFR Roman BENCSIKOVÁ Beatrix ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ Lenka BRYCHTOVÁ Veronika NENUTIL Rudolf VÍDEŇSKÁ Petra BUDINSKÁ Eva

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Cancers
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www text článku
Doi http://dx.doi.org/10.3390/cancers13194799
Klíčová slova colorectal cancer; 16S rRNA gene; tumour microbiome; microbial subtypes
Přiložené soubory
Popis Dysbiosis of the gut microbiome may contribute to the heterogeneity of colorectal cancer from phenotypic, prognostic and response to treatment perspectives. We analysed CRC microbiome by 16S rRNA gene sequencing of paired tumour mucosa, adjacent visually normal mucosa and stool swabs of 178 patients with stage 0–IV CRC. We observed that tumour mucosa is dominated by pathogenic bacteria of oral origin and proposed a CRC tumour microbiome subtyping system. The subtypes and tumour mucosa genera were associated with prognostic clinical covariates (tumour grade, localisation, TNM, BRAF mutation and MSI). In contrast, changes in the stool microbiome were associated with lymph node involvement and the presence of synchronous metastases. We discovered new associations between microorganisms and CRC and clinical parameters. Our study represents a step forward in understanding the role of the microbiome and its interactions with factors involved in tumour progression, and it opens novel avenues for exploring new treatments and biomarkers.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info