Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně

Autoři

NECIDOVÁ Lenka HARUŠTIAKOVÁ Danka

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Veterinářství
Citace
Popis Syrové mléko poskytuje vhodné podmínky pro přežívání a růst mikroorganismů a jako možný zdroj původců zoonóz může být považováno za rizikovou potravinu. Toto mléko je možné zakoupit přímo v hospodářství (prodej ze dvora) nebo prostřednictvím prodejních automatů. Naše studie sledovala mikrobiologickou kvalitu syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím pěti mléčných automatů umístěných v Brně a zásobovaných dvěma farmami. Vyšetření bylo provedeno metodou ředění, následné kultivace a počítání kolonií, výsledky byly statisticky vyhodnoceny s pomocí počítačového programu Statistica, verze 13.5. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka a byly sledovány celkové počty mikroorganismů (CPM), což je významný ukazatel mikrobiologické kvality. CPM stanovené v odebraných vzorcích se pohybovaly od 2,70 do 9,30 log KTJ/ml. Limit pro toto mikrobiologické kritérium (300 000 KTJ/ml, tj. 5,48 log KTJ/ml) uvedený v nařízení č. 853/2004 ve znění pozdějších předpisů byl překročen u 100 vzorků (47,6 %). V případě syrového mléka je proto důležité dodržovat teplotu a dobu jeho skladování a před konzumací jej tepelně ošetřit.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info