Sedimenty středního pleistocénu v severozápadní části Vidnavské nížiny (okraj Paczkówské kotliny) – georadarový výzkum

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HANÁČEK Martin PROCHÁZKOVÁ Barbora ENGEL Zbyněk

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Musei Moraviae, Scientiae Geologicae
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://scigeo.actamm.cz/wp-content/uploads/2022/12/Hanacek.pdf
Klíčová slova Czechia; Eastern Sudetes; Elsterian European Ice Sheet Complex; Elsterian–Saalian alluvial deposits; proglacial glaciofluvial bar and channels; Rychleby Mts. Foreland; subsurface sedimentary architecture
Popis Vidnavská nížina v severním sudetském předpolí se vyznačuje rozsáhlými aluviálními a fluviálními sedimenty, které se ukládaly během Weichselu. Předweichselské usazeniny jsou velmi vzácné a vyskytují se pouze jako ojedinělé relikty. Pahorek Písečník (288 m n. m.) s přilehlou plošinou představuje jeden z největších reliktů v západní části nížiny. Tvoří jej elsterské glacitekonity, výplně subglaciálních dutin a tavební tilly, podložené neogenními sedimenty. Za účelem identifikace pohřbených sedimentárních jednotek byl proveden georadarový průzkum ložisek. GPR profily odhalily pět facií a dvě subfaciální vrstvy: GPR1a (výplň kanálu - velkoplošné soubory dun, akumulace bočně po proudu); GPR1b (bariéra uprostřed kanálu - desky z podloží, duny s nízkým reliéfem, akumulace vertikálně po proudu); RF2 (výplň kanálu: RF3 (výplň dun nebo nánosy na okrajích pruhů, akumulace bočně po proudu); RF4 (stoupající duny podél vnějšího břehu koryta); RF5 (hrubé štěrkovité až balvanité nánosy proudu). Sedimentární architektura facií RF1-RF4 je interpretována jako součást opleteného pásu říčního koryta s bary uprostřed koryta a bočními bary oddělenými sinusoidami. Vnitřní struktura sedimentů a hojné erraty svědčí o uložení v ledovcovém okrajovém říčním nebo ledovcovém údolí. Facie RF5 je interpretována jako saalský aluviální vějíř v superpozici nad glacifluviálními sedimenty.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info