The Analytical Application of Quenching Phenomena of CdTe Quantum Dot Nanoparticles

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analytické aplikace luminiscenčního zhášení CdTe-QD nanočástic
Autoři

HUMAJOVÁ Petra BALIAK Patrik YUMDJO YOUMBISSI Ivan Landry JEBAVÁ Alžběta ŘEZÁČOVÁ Lenka LUBAL Přemysl

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Inorganics
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.mdpi.com/2304-6740/11/9/373
Doi http://dx.doi.org/10.3390/inorganics11090373
Klíčová slova CdTe quantum dot nanoparticles; synthesis; covering organic ligand; thiol functional group; quenching phenomenon; transition metal ions; quantitative analysis
Popis Tento článek je věnován syntéze a použití CdTe-QD nanočástic pokrytých organickými ligandy obsahující thiolovou skupinu, např. merkaptopropionová kyselina (MPA) a glutathion (GSH). Jednoduchý jednokrokový syntetický postup byl optimalizován pro přípravu většího množství nanočástic pro analytické účely. Připravené CdTe-QD nanočástice byly characterizovány různými analytickými technikami a jejich interakce s některými ionty kovů (Cu(II), Pb(II), Hg(II)) byly studovány pomocí luminescenční spektroskopie v ustáleném i časově-rozlišeném módu. Matematická analýza zhášecího efektu Cu(II) iontů na luminescenci CdTe-QD nanočástic ukazuje, že statický typ zhášení významně přispívá k celkovému efektu, ale experimentální podmínky, např. pH, iontová síla, koncentrace nanočástic ve vodném roztoku, mohou být také významné. Přítomnost iontů kovů ve formě svých komplexů může hrát také významnou roli a tento jev pak může být využit k ladění selektivity zhášecího efektu. Tato znalost pak může být využita k vývoji analytické metody pro detekci a kvantitativní analýzu Cu(II) a Pb(II) iontů ve vzorcích vody v životním prostředí. Navíc v praxi tato procedura může být snadno implementována v microdestičkovém formátu pro zvýšení kapacity rutinní analýzy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info