Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

Autoři

KOŠŤÁLOVÁ Alexandra KROBOT Martin TRESTROVÁ Zdenka HÁBA Ivana PAVELKOVÁ Michaela NOSKOVÁ Marie REMEŠOVÁ Michaela PETŘEKOVÁ Karin VLČKOVÁ Lenka SELINGER Eliška ZAJÍCOVÁ Hana ROITH Jiří

Rok publikování 2024
Druh Certifikované metodiky
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Popis Zařízení školního stravování je pro naprostou většinu dětí a dospívajících místem, které navštíví alespoň jednou denně. Bez ohledu na spokojenost by měli mít jistotu toho, že pokrmy, které dostanou, jsou pro ně bezpečné a zdravotně nezávadné. To, co je pro jednoho bezpečné, však může být pro druhého v extrémním případě až život ohrožující. Řeč je o strávnících, kteří školu sice navštěvují společně se svými vrstevníky, ale ve společném stravování jim brání onemocnění, které vyžaduje dietní úpravu stravy. Bez pomoci zařízení školního stravování a ochoty personálu připravit dietní pokrm, či ohřát z domu donesený, se tito strávníci mohou dostat do situace, kdy si nemohou zajistit stravu. Problém nastává v případě, kdy rodiče potřebují, aby dítě docházelo do školní družiny, nebo mají odpolední vyučování, či zájmové kroužky. Kromě zmíněného dochází nepřítomností na obědě k vyloučení z kolektivu třídy. Tento dokument by tak měl sloužit jako příručka, která provede každé zařízení školního stravování přípravou a praktickým provedením dietního stravování, dotkne se nejdůležitějších témat a pomůže s praktickými aspekty přípravy dietní stravy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info