Modelling individuality but advising universality: ethnography of mentoring pre-service teachers with regard to student diversity.

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Modelování individuálního přístupu, ale poskytování univerzalizujících rad: etnografie mentorování studentů učitelství na praxi s ohledem na žákovskou diverzitu
Autoři

SVOJANOVSKÝ Petr OBROVSKÁ Jana

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj EUROPEAN JOURNAL OF TEACHER EDUCATION
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02619768.2024.2311694
Doi http://dx.doi.org/10.1080/02619768.2024.2311694
Klíčová slova mentoring; pre-service teacher education; student diversity; differentiated instruction; COVID-19
Přiložené soubory
Popis Žákovská diverzita ve třídě představuje významnou profesní výzvu pro budoucí učitele. Cílem této studie je prozkoumat, jak učitelé-mentoři podporují studenty učitelství při adresování žákovské diverzity během jejich praxe. Osm studentů učitelství a jejich šest mentorů se zúčastnilo etnografického výzkumu na několika školách v České republice. Sběr dat probíhal na druhém stupni základních škol a na pedagogické fakultě. Identifikovali jsme sedm strategií, které mentoři používají a vysvětlili jsme, jak tyto strategie utvářejí myšlení a chování studentů učitelství ve vztahu k žákovské diverzitě. Celkový výsledek představuje rozpor: když mentoři modelují praxi, mají tendenci zdůrazňovat individualitu; když však poskytují zpětnou vazbu, mají tendenci zdůrazňovat homogenitu. Důležité je, že jsme prokázali, že zpětná vazba formovala studenty učitelství více než modelování. Z diskuse našich zjištění jsme vyvodili šest ukazatelů, které určují kvalitní mentoring související s adresováním žákovské diverzity.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info