ANTIRADIKÁLOVÁ AKTIVITA CAFFEOYLCHINOVÝCH KYSELIN Z CYNARA CARDUNCULUS

Logo poskytovatele
Autoři

SLANINA Jiří PAULOVÁ Hana BOCHOŘÁKOVÁ Hana HUMPA Otakar TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2000
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstraktů Konference Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii - Chemické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova cynara;DPPH;antiradical;caffeoylquinic acids
Popis Dvě polyfenolické kyseliny, 1,3-dicaffeoylchinová kyselina (cynarin, I) a 1,5-dicaffeoylchinová kyselina (II), byly vyizolovány z listů artyčoku kardového (Cynara cardunculus L., Asteraceae). Caffeoylchinové kyseliny jsou obsaženy v některých potravinách rostlinného původu (např. jablka, brambory, káva) a vykazují mimo jiné antioxidační, antihepatotoxické a hypocholesterolemické účinky. Dicaffeoylchinové kyseliny inhibují replikaci viru HIV-1 v netoxických koncentracích ireverzibilní inhibicí HIV integrasy1,2. Předpokládá se, že mechanismus cytoprotektivní i antiretrovirové aktivity souvisí s redoxními vlastnostmi těchto sloučenin1. Zjistili jsme, že schopnost zhášet stabilní radikál 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl klesala v řadě: II (EC50=2,8 umol/l) > I (3,9 umol/l) > chlorogenová kys. (5,0 umol/l) > kávová kys. (5,8 umol/l) a byla vyšší než u askorbové kys. (EC50=10,3 umol/l).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info