Elektrochemické eliminační metody

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2001
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj CHEMICKÉ LISTY
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova Polarography; voltammetry;elimination polarography; elimination voltalmmetry; difusion; kinetic and charging currents; electroanalysis; kinetics of electrode processes
Popis Prezentované eliminační metody umožňují eliminovat jakékoliv vybrané proudy a jsou dokonce schopné eliminovat několik vybraných proudů současně. Podstata obou metod tedy spočívá v tom, že výsledný proud, složený z proudů parciálních, lze za použití specifického postupu, příslušného každé metodě, převést na proudovou eliminační funkci, která požadované dílčí proudy eliminuje, jiné zachovává. Eliminační procedurou společnou oběma metodám je transformace celkového proudu do vhodné lineární kombinace, využívající buď rozdílných závislostí proudů na čase (eliminační polarografie), nebo rozdílných závislostí proudů na rychlosti polarizace (eliminační voltametrie). Eliminace vybraného nebo vybraných proudů umožňuje z polarografických a voltametrických záznamů získat o elektrodovém procesu další zajímavé a užitečné informace. Eliminace, ve kterých se eliminuje kapacitní proud, dovolují snížení detekčního limitu a tím přispívají k elektroanalytickému stanovení některých studovaných látek.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info