Stanovení glutathion-S-transferasy na pevných elektrodách

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BRÁZDOVÁ Marie KIZEK René VACEK Jan TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2002
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstrakt III. pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků v Brně
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova glutathion-S-transferasa;pevné elektrody;adsorptivní přenosová diferenční pulzní voltametrie;katalytické procesy bílkovin
Popis Glutathion-S-transferasy (EC 2.5.1.18 - GST) tvoří rodinu enzymů, které katalyzují připojení tripeptidu glutathionu (g-glutamylcysteinyl-glycin) k endogenním a exogenním substrátům. Cílem práce je nalézt biosenzor v podobě pevné elektrody, který by byl schopen GST detekovat v moči.GST (25 kDa) protein pocházející z Schizosotoma japonicum byl purifikován afinitní chromatografií (FPLC Pharmacia)a elektrochemicky byl nalyzován na přístroji AUTOLAB ve spojení s VA-Stand 663. Elektrodový systém se skládal z pracovní elektrody - pastová uhlíková (poměr uhlík:minerální olej; 70:30 (w%), PGE (pyrolytická grafitová elektroda) a nebo HMDE (visící rtuťová kapková elektroda, z referenční elektrody Ag/AgCl/3M KCl a pomocné platinové elektrody. Při adsorptivní přenosové diferenční pulsní voltametrii (AdT DPV) se GST adsorbovalo na pracovní elektrodě ze 6 mL vzorku. Voltametrická měření byla provedena v prostředí acetátového pufru (pH 5.0). Uhlíkové elektrody poskytují velmi dobře reprodukovatelné oxidační signály tryptofanu a tyrosinu, na HMDE byly pozorovány katalytické signály GST (pík H nebo signál v Brdičkově reakci). Koncentrační závislost GST byla v rozsahu 5 mg/mL - 100 mg/mL vykazovala lineární průběh.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info