Vliv léčby antracykliny na funkci myokardu levé komory u 155 pacientů léčených v dětství pro maligní onemocnění: echokardiografické studie

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ELBL Luděk HRSTKOVÁ Hana CHALOUPKA Václav NOVOTNÝ Jan

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česko-Slovenská Pediatrie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Pediatrie
Klíčová slova Late cardiotoxicity; anthracycline; echocardiography; child tumours
Popis Předložená práce si klade za úkol stanovit pomocí echokardiografického vyšetření u nemocných v dlouhodobé remisi po léčebě malignity v dětství výskyt změn funkce levé komory srdeční a vyjádřit se k přítomnosti "pozdní kardiotoxicity". Autoři vyřetřili 155 pacientů, kteří v dětství nebo dospívání onemocněi maligním onemocněním a byli léčení chemoterapií obsahující antracykliny. Soubor se skládal z 90 hochů a 65 dívek ve věku 15+-4,9 let (5 - 29, dedián 15 let). Věk v době stanovení diagnózy a zahájení léčby byl 8,6 +- 4,9 let (1 - 18, medián 8 let). Průměrná doba sledování nemocných byla 7,3 +- 4 let (1 -21, medián 6,3 let). Všichni nemocní dosáhli remise onemocnění. Nemocným byla podána kumulativní dávka doxorubicinu, popřípadě i daunorubicinu (KD)250+-131 mg/m2 (50 - 1 200, medián 240 mg/m2). Pacienti byli vyšetřeni klidovou echokardiografií. Hodnoty ejekční frakce (EF) - 55% a frakčního zkrácení (FS) - 30% byly považovány za patologické. Kontrolní soubor tvořilo 40 zdravých jedinců. Výsledky U 12 nemocných (8%) byly nalezeny patologické hodnoty FS. Pouze u jednoho nemocného (0.64%) došlo ke vzniku srdečního selhání na podkladě kardiomyopatie. U pacientů po chemoterapii bez ohledu na hodnoty FS a EF byly nalezeny významně horší hodnoty endsystolického napětí stěny LK,mVefc,. Teiova indexu a izovolumické relaxační periody ve srovnání s kontrolním souborem. Byly nalezena korelace mezi podanou kumulativní dávkou antracyklinu a ukazateli systolické funkce LK. Nebyl nalezen vztah k časovým ukazatelům (věk v době diagnózy , doba sledování). Závěr: Autoři diagnostikovali v období za 6 let po ukončené onkologické léčbě v dětství u 11 nemocných subklinickou kardiotoxicitu (7%) a u jednoho nemocného kardiomyopatii s projevy srdečního selhání. Mezi další ukazatele subklinického poškození bez ohledu na hodnoty EF a FS patří elevace afterloadu (endsystolický stres), porucha relaxace a zvýšené hodnoty Teiova indexu. Předložené nálezy autory opravňují k dalšímu sledování nemocných a vyhodnocení příslušných subklinických abnormalit s delším časovým odstupem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info