Výživa těhotných; rozdíly mezi ženami, které kouřily a nekouřily v průběhu těhotenství

Autoři

KUKLA Lubomír HRUBÁ Drahoslava TYRLÍK Mojmír

Rok publikování 1999
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Gynekolog
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Pediatrie
Klíčová slova ELSPAC; pregnancy; nutrition; smoking and alcohol consumations during pregnancy; preference of food according to smoking habits
Popis Předkládáme výsledky výživových zvyklostí žen brněnského souboru studie ELSPAC, rozdělených podle jejich kuřáckého chování a případné expozice tabákovému kouři při kuřáctví jejich partnera(nekuřačky, kuřačky, pasivní kuřačky). Dotazník P 2 vyplnilo 3727 žen. Z nich 320 (8,6 %) kouřilo i v polovině těhotenství, 1363 (36,6 %) bylo pasivními kuřačkami (jejich partner kouřil) a 2044 nekouřilo, ani doma nebylo vystaveno expozici cigaretovým kouřem. Byly nalezeny signifikantní rozdíly mezi stravováním kuřaček a nekuřaček, vesměs v neprospěch nekuřaček: častěji preferují uzeniny, paštiky, smažená jídla a příkrmy, deficit mají v kořenové zelenině, bramborách a ovoci, v mléce a mléčných výrobcích. Kuřačky preferují plnotučné mléko a smetanu, různé sladké a tučné druhy pečiva, přeslazené kolové nápoje a limonády. Zjištěné výsledky podporují úsilí o zařazení soustavné pozornosti výživě těhotných a kojících žen a důrazného varování před legálními i nelegálními drogami do priorit preventivní péče o matku a dítě.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info