Detection of phase transients in two-dimensional adlayers of adenosine at the solid amalgam electrode surfaces

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Detekce fázových přechodů v dvojdimenzionálních filmech adenosinu na površích pevných amalgámových elektrod
Autoři

HASOŇ Stanislav VETTERL Vladimír

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Electroanalytical Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biofyzika
Klíčová slova Copper electrode; Platinum electrode; Silver electrode; Solid amalgam electrodes; Adenosine adlayers; Two-dimensional phase transition; Nucleation and growth
Popis K detekci fázových přechodů ve dvojrozměrných (2D) vrstvách adenosinu byly použity amalgámové elektrody (MeAEs). Elektrochemické vlastnosti povrchu elektrod byly studovány cyklickou voltametrií (CV) a měřením diferenciální kapacity C elektrodové dvojvrstvy (C-E křivky). Optický difrakční sensor (DOE) byl použit ke stanovení drsnosti povrchu amalgamovaných elektrod. Kinetika fázových přechodů adenosinu adsorbovaného na povrchu měděné (CuAE), platinové (PtAE) a stříbrné (AgAE) amalgamované elektrody byla studována chronoamperometrií (j-t křivky) a měřením kapacity (C-E křivky). V kyselém prostředí (pH=5) tvoří adenosin na povrchu MeAEs 2D kondenzované fyzikálně adsorbované vrstvy ve dvou různých oblastech potenciálů. První z těchto vrstev (vrstva II) vzniká v okolí potenciálu -1.2V, druhá (vrstva III) se tvoří v okolí potenciálu -0.5V. Obě kondenzované vrstvy adenozinu II a III byly pozorovány na površích CuAE a PtAE, i když tloušťka amlgámu byla velmi malá (0.04 mikrometru). Na povrchu AgAE docházelo k 2D kondenzaci adenosinu obbtížněji nežli na površích CuAE a PtAE. Během fázového přechodu adenosinu ze zředěné adsorbované vrstvy (oblast Ia) do 2D kondenzovaného filmu (oblast II) dochází na površích CuAE a PtAE k polynukleaci a růstu. Na povrchu AgAE dochází pouze k adsorpci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info