Prevalence vankomycin-rezistentních enterokoků v nemocničním a komunitním prostředí

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLÁŘ Milan PANTŮČEK Roman VÁGNEROVÁ Iva ČEKANOVÁ Luboslava KESSELOVÁ Michaela SAUER Pavel KOUKALOVÁ Dagmar RŮŽIČKOVÁ Vladislava DOŠKAŘ Jiří

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www [Abstract]
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova vancomycin resistance; Enterococcus faecium; Enterococcus faecalis; VRE; community acquired infections
Popis Cíl: Cílem pedložené práce bylo stanovení prevalence vankomycin-rezistentních enterokok (VRE) ve výtrech z rekta pacient Fakultní nemocnice Olomouc (FNO) a osob v komunitním prostedí spádového regionu FNO. Materiál a metody: Z rektálních výtr pacient hospitalizovaných ve FNO a osob z komunitního spádového prostedí byly v období 1.7.2002-1.7.2003 izolovány a identifikovány enterokoky, vetn stanovení citlivosti k antibiotikm. Fenotypové urení rezistence k vankomycinu bylo oveno PCR detekcí gen vanA, vanB, vanC1 a vanC2. U kmen Enterococcus faecium VanA byla provedena molekulárn biologická analýza. Ke stanovení píbuznosti kmen byla použita makrorestrikní analýza genomové DNA naštpené restrikní endonukleázou SmaI. Výsledky: Ve sledovaném období bylo vyšeteno 2157 výtr z rekta hospitalizovaných pacient a 4874 od osob v komunitním prostedí. Celkem bylo izolováno 27 VRE nemocniní provenience a 13 kmen z komunitní populace. Prevalence VRE v gastrointestinálním traktu hospitalizovaných pacient byla 2,3 %, u osob z komunitního prostedí pak 0,6 %. V pípad VRE nemocniního pvodu dominovaly kmeny Enterococcus faecium VanA (70,4 %), u komunitních VRE se nejastji jednalo o kmeny Enterococcus gallinarum VanC (46,2 %). Vzájemné genetické porovnání nemocniních a komunitních VRE neprokázalo žádnou podobnost. Závr: VRE byly v R prokázány v komunitním i nemocniním prostedí. Jejich prevalence v rektálních výtrech je nízká a nepesahuje hodnoty uvádné pro jiné evropské zem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info