VZTAH MEZI M235T POLYMORFIZMEM PRO ANGIOTENZINOGEN (AGT) A INZERČNÍM/DELEČNÍM (I/D) POLYMORFIZMEM PRO ANGIOTENZIN-KONVERTUJÍCí ENZYM (ACE) A VNÍMÁNÍM AKUTNÍ BOLESTI

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HRAZDILOVÁ Olga ŠERÝ Omar PITELOVÁ Renáta ŠEVČÍK Pavel

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Bolest
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova pain M235T polymorphism association angiotensionogen ACE I/D
Popis Cílem naší studie bylo zjistit závislost mezi M235T polymorfizmem genu pro AGT a vnímáním akutní bolesti a dále vztah mezi I/D polymorfizmem pro ACE a vnímáním akutní bolesti. Metodika: Do studie bylo zařazeno 300 pacientů kavkazské populace, 188 žen a 112 mužů, kteří se podrobili plánované tonzilektomii v letech 2002 až 2004. Studie byla schválena etickou komisí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Tonzilektomie a turniketový test byly brány jako modely akutní bolesti. Studovaný soubor pacientů byl rozdělen do skupin dle intenzity bolesti pooperační a turniketové, měřené vizuální analogovou škálou (VAS) a dle tolerance pooperační bolesti v hodinách. Intenzita a tolerance bolesti byly měřeny v pětihodinovém intervalu po tonzilektomii a porovnávány s M235T polymorfizmem genu pro angiotenzinogen a I/D polymorfizmem pro angiotenzin-konvertující enzym. Pro statistické zhodnocení závislosti byl použit Kruskal-Wallisův test a následně Mann-Whitney U test. Z našich výsledků je patrné, že M235T polymorfizmus genu pro angiotenzinogen má vliv na toleranci akutní pooperační bolesti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info