Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions

Název česky Interakce rostlinných polyfenolů s ionty železa
Autoři

CHVÁTALOVÁ Kateřina SLANINA Jiří

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Chem. Listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Klíčová slova Polyphenols; iron; ferrozin
Popis Polyfenoly, sekundární metabolity rostlin, jsou běžnou součástí naší potravy a jejich denní příjem je odhadován na 1g. Některé epidemiologické studie ukazují, že konzumace potravin bohatých na polyfenoly může vést ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob nebo rakoviny. Tyto patologické procesy jsou spojeny se zvýšeným vznikem volných radikálů. Předpokládá se, že přechodné kovy, zejména železo a měď, umožňují iv vivo vznik těchto reaktivních sloučenin. Látky, které jsou schopny pevně vázat - chelatovat přechodné kovy snižují produkci volných radikálů způsobenou právě přechodnými kovy. Sledovali jsme i vliv fenolických sloučenin na redoxní stav iontů železa. Sledovali jsme vznik komplexů rostlinných fenolických kyselin s ionty železnatými a železitými. Spektrofotometrické pokusy ukazují, že pouze fenolické kyseliny s katecholovou skupinou byly schopny chelatovat ionty železa při fyziologickém pH 7,4. Rychlost autooxidace Fe2+ byla ovlivněna látkami použitými při pokusech. Polyfenolické kyseliny s 3,4-dihydroxyfenylovým uskupením (katechol) jednoznačně zvyšovaly rychlost autooxidace. Záporný náboj fenolických kyseliny také zvyšoval rychlost autooxidace. Získané výsledky souhlasí s teorií, že chelatační látky s kyslíkovými ligandy, které jsou schopny stabilizovat Fe3+, budou také zvyšovat rychlost autooxidace. Naopak polyfenoly s jediným fenolickým hydroxylem stabilizují ionty Fe2+ a snižují rychlost autooxidace, ačkoliv ne tak účinně jako katecholové chelátory autooxidaci urychlují.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info