Molecular biology of ADHD: an association study of DAT1, DRD2, DRD4, COMT and MAOB gene polymorphisms with hyperactive disorder in children

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Molekulárně-biologické příčiny ADHD: asociační studie polymorfizmů genů pro DAT1, DRD2, DRD4, COMT a MAOB
Autoři

ŠTAIF Radim DRTÍLKOVÁ Ivana PITELOVÁ Renáta ŠERÝ Omar THEINER Pavel

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference 3rd International Biology Students Conference 2006, April 6.-9. 2006
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Psychiatrie, sexuologie
Klíčová slova ADHD; DAT1; DRD2; DRD4; COMT; MAOB; gene; polymorphism
Popis Hyperaktivita je mnohočetná porucha vyskytující se hojně u dětí mladšího školního věku - objevuje se u 3-6% dětské populace. V naší asociační studii jsme zkoumali polymorfní geny pro DAT1, DRD2, DRD4, COMT a MAOB. Polymorfizmy těchto kandidátních genů dopaminového systému mohou stát za příčinami vzniku této poruchy. Ve studii porovnávající genotypové a alelické frekvence skupin hyperaktivních chlapců s kontrolní skupinou chlapců jsme neobjevili signifikantní závislost pro vybrané polymorfizmy genů pro DRD4, COMT a MAOB. Statisticky signifikantní rozdíl mezi skupinami byl naopak nalezen pro TaqI A polymorfizmus genu pro DRD2 (p = 0,0013). Dále byl mezi skupinami objeven signifikantní rozdíl (p = 0,0063) v genotypové frekvenci řídce se vyskytujícího genotypu 10/11 VNTR polymorfizmu genu pro DAT1, naopak jsme nepotvrdili v dřívějších studiích nalezenou signifikantní závislost pro genotyp 10/10 (p = 0,531).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info