Využití myelomové banky vzorků FN Brno

Autoři

KYJOVSKÁ Drahomíra ČUMOVÁ Jana POUR Luděk VIDLÁKOVÁ Petra MORAVCOVÁ Jana RYCOVÁ Marcela PENKA Miroslav HÁJEK Roman

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Úvod: Dlouhodobé uchovávání a archivace vzorků v zamraženém stavu při zachování vhodné buněčné vitality má velký význam pro jejich budoucí využití, zejména pro experimentální účely v oblasti sledování a prevence mnohočetného myelomu (MM) a k diagnosticko-léčebným účelům. Naše práce prezentuje stav myelomové banky vzorků od roku 2001. Metodika a pacienti: Pomocí metody MACS separujeme a uchováváme buněčné vzorky od pacientů s novou diagnózou MM, s relapsem, před zahájením plánované léčby nebo ve fázi maximální léčebné odpovědi po podepsání informovaného souhlasu v rámci plánovaného diagnostikovaného odběru biologického materiálu. Ze vzorku kostní dřeně jsou izolovány mononukleární buňky a po imunomagnetické separaci CD138+ buněk jsou získány pozitivní (obsahující myelomové buňky) a negativní frakce. Je stanovena čistota vzorku - procento myelomových buněk v cytospinovém nátěru a procento buněk se znakem CD38+ a CD138+ získané flowcytometrickým vyšetřením. Nativní buněčné frakce jsou následně využity k experimentálním účelům nebo jsou zamraženy metodou postupného zamražování a poté jsou uchovávány v tekutém dusíku. Výsledky: Od roku 2001 do ledna 2008 je v myelomové bance shromážděno celkem 8549 vzorků (viz Tab. č. 1). Jedná se o separované buňky (pozitivní: CD138+, negativní : CD138-) frakce a plazmu a mononukleární buňky kostní dřeně, dále pak o sérum, plazmu a mononukleární buňky periferní krve. Závěr: Separované buňky CD138+ jsou využity v centru CMG-URC ke cytogenetickým (FISH, CGH) genomickým (RT-PCR) a proteomickým analýzám. Buňky jsou rovněž využívány jako nádorový antigen pro přípravu vakcín na bázi DB a pro přípravu myelom specifických T lymfocytů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info