Development of quantitative sample preparation protocol for targeted metabolome analysis of adenine nucleotides and coenzymes by means of field enhanced sample stacking-capillary zone electrophoresis combination

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Kvantitativní příprava vzorku intracelulárních adeninových nukleotidů a koenzymů pro analýzu pomocí CZE
Autoři

MUSILOVÁ Jindra SEDLÁČEK Vojtěch PILÁTOVÁ Kateřina KUČERA Igor GLATZ Zdeněk

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Při studiu mikrobiálních metabolitů je zapotřebí použít nejen vhodnou analytickou metodu, ale i spolehlivý a reprodukovatelný postup pro přípravu vzorku (kultivace biomasy, zhášení metabolismu, extrakce cílových metabolitů,..). Tento úkol je mnohdy velmi nelehký, jelikož intracelulární metabolity jsou chemicky značně odlišné a vyskytují se v buňce v širokém koncentračním rozmezí. K optimalizaci extrakce adeninových nukleotidů (ATP, ADP, AMP) a koenzymů (NAD+, NADH, NADP+ and NADPH) z bakterie Paracoccus denitrificans bylo použito vodných roztoků organických rozpouštědel jako metanol, etanol a acetonitril (100 %, 80 %,50 % a 20 %) a dále směsi acetonitril/metanol/voda (40:40:20), tato směs s přídavkem 0.1 M kys. mravenčí a s přídavkem 0.1 M NH4OH. Výtěžky z extrakcí byly analyzovány na CZE a porovnány mezi sebou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info