Determination of tin in canned foods by atomic absorption spectrometry

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Stanovení cínu v konzervovaných potravinách atomovou absorpční spektrometrií
Autoři

KNÁPEK Jan HERMAN Vít BUCHTOVÁ Romana VOŠMEROVÁ Dagmar

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Journal of Food Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Potravinářství
Klíčová slova tin; canned food; atomic absorption spectrometry
Popis Atomová absorpční spektrometrie je vhodnou technikou pro stanovení cínu v konzervovaných potravinách. Homogenizované vzorky byly mineralizovány v mikrovlném rozkladném systému ML 1200 MEGA s přídavkem kyseliny dusičné a chlorovodíkové. Měření bylo prováděno na spektrometru Perkin-Elmer AAnalyst 700. V plameni acetylen-oxid dusný byl dtekční limit 4 mg/kg. Bylo analyzováno 222 vzorků 26 různých druhů konzervovaných potravin. Celková koncentrace cínu byla od méně než 4 mg/kg až 353 mg/kg. Byly pozorovány různé koncentrace v tekuté a tuhé části. V tuhé části konzervovaných potravin byla koncentrace vyšší. Dále byl pozorován vztah mezi koncentrací cínu a dobou skladování otevřené konzervy. Koroze povrchu je urychlována vzdušným kyslíkem a množství rozpuštěného cínu významě vzrůstá jak v tuhé tak tekuté části i při doporučeném skladování v chladničce.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info