Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Výživa a potraviny |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Hygiena |
Klíčová slova | nuts; fatty acid; health |
Popis | Výzkumy v posledních letech přinášejí přesvědčivé důkazy o pozitivním účinku ořechů na lidské zdraví. Pozornost je soustředěna zejména na frekvenci konzumace ořechů a výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Při pravidelné konzumaci ořechů byl pozorován jejich příznivý vliv na hladinu krevních lipidů (zvláště cholesterolu) a na tělesnou hmotnost. Článek podává přehled vědeckých důkazů o prospěšných účincích ořechů na lidské zdraví, popisuje biologické mechanismy a jednotlivé složky ořechů, které v těchto dějích sehrávají významnou roli. |