Utilization of the Laser-Induced Breakdown Spectroscopy and Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry for elemental mapping on fossil snake vertebra

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Použití spektrometrie laserem buzeného plazmatu a laserové ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu pro prvkové mapování fosilního hadího obratle
Autoři

GALIOVÁ Michaela KAISER Jozef NOVOTNÝ Karel NÝVLTOVÁ-FIŠÁKOVÁ Miriam IVANOV Martin NOVOTNÝ Jan LIŠKA Miroslav KANICKÝ Viktor MANCINI L. SODINI N. TROMBA G.

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Možnosti analytických metod založených na laserové ablaci pro kvalitativní a kvantitativní mikroanalýzu různých typů vzorků již byly popsány mnoha autory. Zejména spektrometrie laserem buzeného plazmatu LIBS a laserová ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií laserem buzeného plazmatu (LA ICP MS) dovolují rychlou víceprvkovou analýzu v široké škálé vzorků s různou matricí. Navíc vysoké prostorové rozlišení těchto metod nabízí možnosti studia chemické distribuce, zejména chemické mapování. V práci jsou diskutovány možnosti metod LIBS a LA ICP MS pro mikroanalýzy fosilního hadího obratle. Dále bylo také provedeno srovnání s synchrotronovou rentgenovou mikrotomografií.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info