Akutní stavy u endokrinních chorob
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2009 |
Druh | Kapitola v knize |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Glukózová tolerance (GT) se zhoršuje s věkem. Příčna je ve zhoršování inzulinové rezistence, poklesu fyzické aktivity, zhoršené kvalitě výživy a úbytku svalové hmoty, která vede ke změně poměru mezi tukovou a beztukovou tkání. Úbytek svalové hmoty přitom činí v 7. dekádě 30% a v 8. dokonce 40až45% předchozí svalové hmoty. To vede ke dvěma závažným důsledkům: 1. Menší objem svalové hmoty zpracuje a uloží menší množství glukózy. 2.Zvyšuje se množství celkové tukové tkáně i procento viscerálního tuku. Intraabdominální tuk je přitom metabolicky aktivnější. Produkty jeho lipolýzy odcházení cestou portálního oběhu přímo do jater a vedou ke zvyšování inzulinové rezistence. Zhoršování GT začíná po 5. dekádě a činí u glykémie nalačno 0,005až0,006 mmol/l na věkovou dekádu. |