Genomic characterization of large rearrangements of the LDLR gene in Czech patiens with familial hypercholesterolemia.

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Genomová charakterizace rozsáhlých přestaveb LDLR genu u českých pacientů s familiární hypercholesterolémií.
Autoři

GOLDMANN Radan TICHÝ Lukáš FREIBERGER Tomáš ZAPLETALOVÁ Petra LETOCHA Ondřej SOŠKA Vladimír FAJKUS Jiří FAJKUSOVÁ Lenka

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj BMC Medical Genetics
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova LDLR; familial hypercholesterolemia
Popis Úvod: Mutace i v genu pro LDL receptor jsou nejčastější příčinou familiární hypercholesterolémie autozomálně dominantního onemocnění charakterizovaného vzestupem koncentrace LDL v krevní plazmě. V mnoha populacích tvoří rozsáhlé přestavby přibližně 10% mutací v LDLR genu. Metody: DNA diagnostika rozsáhlých přestaveb byla založena na metodě MLPA. Další analýza bodů zlomů u delecí a duplikací byla provedena pomocí long range PCR, PCR a DNA sekvenování. Výsledky: V souboru 1441 nepříbuzných FH pacientů byly rozsáhlé genomové přestavby nalezeny u 37 probandů. Bylo detekováno 8 rozdílných typů přestaveb. Šest z nich bylo nových, dosud nepopsaných. U všech přestaveb jsme určili jejich délku a sekvenci bodů zlomu. Souhrn: Sekvenční analýza bodů zlomu u delecí a duplikací odhalila, že v šesti případech došlo k nealelické homologní rekombinaci (NAHR) mezi Alu elementy. U dvou případů bylo jako mechanizmus vzniku přestavby určeno nehomologní spojování konců (NHEJ). Tato studie jako první popisuje NHEJ jako mechanismus vzniku přestaveb u LDLR genu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info