Nálezy Listeria monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference III. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova listeriosis, ready-to-eat food, serotyping
Popis Cílem této práce bylo zhodnotit výskyt L. monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky v období let 2004 až 2007 a charakterizovat získané izoláty na základě sérotypizace. Kvalitativní a kvantitativní analýza byla provedena u 2192 vzorků potravin: různé druhy masa, masné, rybí, mléčné, lahůdkářské, cukrářské výrobky a zelenina. Sérotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací, jejíž výsledky byly potvrzeny pomocí multiplex PCR. L. monocytogenes byla prokázána u 111 (5,1 %) vzorků. Nejvyšší nálezy byly zjištěny ve skupině vzorků syrového masa (12,4 %) a mražené zeleniny (12,2 %). Významný byl průkaz L. monocytogenes u potravin k přímé spotřebě, a to zejména lahůdkářských výrobků (6,9 %), masných (3,2 %) a mléčných výrobků (2,2 %). S výjimkou dvou masných výrobků nebyl u žádného tohoto vzorku překročen počet 100 KTJ.g-1. Dominantní zastoupení u analyzovaných izolátů představovala sérová skupina 1/2. Nejčastěji byl detekován sérotyp 1/2a (57,7 %), a dále 1/2b (27,0 %) a 1/2c (7,2%). K sérotypu 4b, spojovaného v zahraničí s epidemickými případy listerióz, patřilo 4,5 % izolátů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info