Morfometrická analýza populací lišek z posledního glaciálu Moravy

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

UHLÍŘOVÁ Hana IVANOV Martin NÝVLTOVÁ FISÁKOVÁ Miriam

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Mus. Moraviae, Sci. geol.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Vulpes vulpes;Alopex lagopus;Gravettian;Magdalenian;osteometric analysis;cranial and post cranial skeleton;Last Glacial
Popis Příspěvek se zabývá morfometrií kraniálního a postkraniálního skeletu fosilních populací lišek (Vulpes vulpes a Alopex lagopus) z pozdně paleolitických lokalit gravettienu a magdalenienu na Moravě (Česká republika). Diskutovány jsou rozdíly v metrice mezi recentní a fosilní liškou obecnou a liškou polární a výsledky jsou konfrontovány se zahraničními studiemi. Rozdíly v metrice lišek jsou patrné především na recentním kraniálním skeletu a tyto odlišnosti jsou podpořeny i morfologicky. Měření kraniálního skeletu u fosilního materiálu byla omezena z důvodu jeho nezachování, přesto detailní měření vybraných kosterních elementů postkraniálního skeletu dovolují odlišení Vulpes vulpes od Alopex lagopus. Ačkoliv dochází k překrývání variačních šíří u recentního a fosilního postkraniálního skeletu, průměrné hodnoty jsou značně odlišné. Osteometrická analýza ukázala, že lišky polární z pozdně paleolitických lokalit Moravy byly poněkud větší než recentní zástupci Alopex lagopus. Zdá se pravděpodobné, že populace lišky polární z posledního glaciálu střední Evropy nemigrovaly na sever, ale vyhynuly na konci pleistocénu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info