Termomacerovaný hroznový mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové

Autoři

BALÍK Josef VEVERKA Jaromír KYSELÁKOVÁ Marie HÍC Pavel HORÁK Miroslav TOMÁNKOVÁ Eva ŠNURKOVIČ Petr HOUŠKA Milan KÝHOS Karel TŘÍSKA Jan VRCHOTOVÁ Naděžda TOTUŠEK Jiří LEFNEROVÁ Danuše SOBOTA Jindřich

Rok publikování 2011
Druh Výsledky s právní ochranou
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Popis Vinné hrozny jsou dobrým zdrojem přírodních fenolických antioxidantů jako jsou resveratrol, piceid, flavonoidní a neflavonoidní fenoly. Tyto fenolické antioxidanty jsou vázány převážně ve slupce bobulí hroznů. V dužnině hroznů je jejich obsah minimální. Proto běžně vyráběné hroznové mošty mají nízký obsah antioxidačně aktivních zdravotně prospěšných fenolických sloučenin. Úkolem tohoto užitného vzoru bylo nalezení způsobu jak zvýšit obsah a stabilitu biologicky aktivních fenolických antioxidantů ve vyrobeném hroznovém moštu. Uvedené nedostatky odstraňuje termomacerovaný hroznový mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové. Podstata technického řešení spočívá v termomaceraci hroznové drtě s přídavkem minimálně 1 mg kyseliny L-askorbové na 1 litr termomarecovaného hroznového moštu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info