Výskyt a typizace izolátů Listeria monocytogenes v syrovém kravském mléce odebraném na farmách a z prodejních automatů

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova listeria; bulk tank milk samples; ecological and conventional breeding; serotyping; macrorestriction analysis
Popis Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka. Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info