Problematic glycosyltransferase Rv3782 from Mycobacterium tuberculosis and its production in new expression system

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Problematická glykosyltransferasa Rv3782 z Mycobacterium tuberculosis a její produkce a v novém expresním systému
Autoři

JANČAŘÍKOVÁ Gita KOSTLÁNOVÁ Nikola WIMMEROVÁ Michaela

Rok publikování 2012
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Mycobacterium tuberculosis je patogen způsobující jednu z nejobtížněji léčitelných a v mnoha případech smrtelných onemocnění – tuberkulózu. Tato bakterie je charakteristická jedinečnou strukturou buněčné stěny, která je dominantním znakem nejen M. tuberculosis, ale i jiných mykobakteriálních patogenů a hraje klíčovou roli ve virulenci a rezistenci proti antibiotikům a dalším léčivům. Syntéza mykobakteriální buněčné stěny je zprostředkována dominantní skupinou enzymů – glykosyltransferas. Rv3782 je mykobakteriální glykosyltransferasa, která je zodpovědná za syntézu mykobakteriálního galaktanu – velmi důležitý prvek mykobakteriální buněčné stěny, jehož nedostatek může způsobit inhibici růstu až smrt. Díky této roli v syntéze buněčné stěny, může Rv3782 galaktofuranosyltransferasa reprezentovat velmi atraktivní cíl pro vývoj nových léčiv proti tuberkulóze. V naší laboratoři byl pro expresi problematických proteinů, mezi něž právě patří i glykosyltransferasy, vytvořen nový expresní systém pMTW.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info