Altered glutathione pool in response to short-term high light stress: Is there any interspecific difference in extremophilic lichens?

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Ovlivnění zásoby glutathionu v reakci na krátkodobý stres způsobený vysokou ozářeností: Existují nějaké mezidruhové rozdíly mezi extremofilními lišejníky?
Autoři

BALARINOVÁ Kateřina BARTÁK Miloš HAZDROVÁ Jana

Rok publikování 2012
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Glutathion je přírodní tripeptid s mnoha funkcemi v rostlinách. Jednou z nejdůležitějších je schopnost chránit rostlinné buňky před různými abiotickými a biotickými stresy. V naší laboratoři je glutathion a jeho reakce na stres způsobený vysokou ozářeností zkoumán již několik let. Je všeobecně známo, že krátkodobé vystavení stresu způsobenému vysokou intenzitou záření (HL) snižuje glutathionový pool (GSH) a zvyšuje koncentraci oxidované formy (GSSG). V této studii jsme se zaměřili na redoxní stav glutathionu v extremofilních druzích lišejníků (např. Usnea Antartica, Usnea aurantiaco-atra, Pseudocyphellaria endochrysa) vystaveých 800 mol.m. S. Glutathion byl extrahován v HCl a značen thiol-vázajícím fluorescenčním barvivem monobromobimanem ve vzorcích odebraných před ovlivněním světlem a po expozici trvající 10, 20, 30, 40, 50, 60 min., a poté během tmavé (11 mol.m. s.) fáze. Stanovení glutathionu a jeho redoxního stavu bylo provedeno na HPLC (Waters, USA). I přes některé mezidruhové rozdíly se projevily všeobecné reakce gluathionového poolu na krátkodobé ovlivnění světelným stresem. Po prvních 10 min. expozice HL, koncentrace GSH vzrostla o 40% v důsledku na světle závislé syntézy glutathionu. Další HL expozice vedla k postupnému poklesu s maximeme na konci HL ovlivnění (85% z obsahu neovlivněné kontroly). Během této doby byla míra degradace glutathionu vyšší než jeho resyntéza. Po ovlivnění HL, tj. při temnostní fázi (recovery), koncentrace GSH postupně vzrostla na maximum. U všech druhů lišejníků, HL ovlivnění vedlo ke změně redoxního stavu glutathionu. HL ovlivnění způsobilo zvýšení oxidované formy k celkovému množství glutathion (GSH / GSSG) během celé doby vystavení stélek HL. Po ovlivnění poměr GSH / GSSG rychle klesá, což naznačuje vysokou schopnost lišejníků vyrovnat se s krátkodobým světelným stresem. Byly zde druhově specifické rozdíly v citlivosti Usnea antarctica, U. aurantiaco-atra, a Pseudocyphellaria endochrysa, zejména v reakci celkového množství glutathionu na HL. Tyto výsledky podporují myšlenku odolnosti antarktických lišejníků vůči stresu způsobenému vysokou ozářeností.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info