Monitoring prevalence patogenu Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl) na různých lokalitách se zaměřením na klíšťata (Brno) a na volně žijící hlodavce a jejich roztoče (Poodří, Moravský kras)

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUČEROVÁ Hana ŽÁKOVSKÁ Alena BARTOŇKOVÁ Naďa RAŠOVSKÁ Tereza PÍŠE Radek VOSTAL Karel NOREK Adam GALLUSOVÁ Martina

Rok publikování 2012
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Borrelia burgdorferi sensu lato je obecné označení pro skupinu 18 bakteriálních genomospecies rodu Borrelia, kde některé z druhů jsou původci nemoci lymeská borelióza, resp. B. afzelii, B. garinii a B. burgdorferi sensu stricto. Jako rezervoár bakterií vystupují drobní savci a ptáci, velmi důležití jsou zejména hlodavci. Hlavním vektorem Bbsl jsou klíšťata, zejména klíšťata rodu Ixodes. DNA Bbsl byla také zjištěna u některých jiných krev sajících členovců, hlavně hmyzu (komáři, vši a blechy). V této studii se zaměřujeme na možný výskyt Bbsl v hlodavcích, na nich parazitujících roztočích, včetně klíšťat. Jako zdroj studijního materiálu byli vybráni hlodavci, jakožto rezervoár borelií a klíšťata jako významný vektor.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info