Informace o projektu
Výzkum potenciálně toxických prvků v antarktické suchozemské flóře

Kód projektu
AKTION 96p6
Období řešení
7/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
Karl-Franzens-Universität Graz

Cílem navrhovaného projektu je společně prozkoumat a zhodnotit obsah potenciálně toxických prvků (PTEs) v suchozemské flóře nasbírané na ostrově Nelson v Antarktidě. Tento bilaterální projekt kombinuje dlouhodobé zkušenosti laboratoří ACHE na University of Graz se stopovou analýzou rostlinného materiálu a zkušenosti zavedeného polárního výzkumu na Masarykově univerzitě. Vzorky antarktických lišejníků, mechů, trav a hub budou analyzovány pomocí moderního analytického vybavení. Informace o obsahu PTE, včetně nejtoxičtějších prvků, jako je olovo, kadmium, arsen a rtuť, umožní nahlédnout do současného stavu zátěže životního prostředí v unikátní a málo prozkoumané oblasti.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  13 – Klimatická opatření Cíl udržitelného rozvoje č.  14 – Život ve vodě Cíl udržitelného rozvoje č.  15 – Život na souši Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info