Informace o projektu
Nový diagnostický nástroj pro stanovování intratumorálního mikrobiomu

Kód projektu
FW10010249
Období řešení
1/2024 - 6/2026
Investor / Programový rámec / typ projektu
Technologická agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
Fakultní nemocnice v Motole
Výzkumný ústav potravinářský, Praha
ESSENCE LINE,s.r.o.

Projekt se zaměřuje na výzkum intratumorálního, střevního a orálního mikrobiomu u onkologických pacientů po operaci nádorů ledvin a zhoubných nádorů ORL oblasti. Pacientům budou odebrány vzorky nádorů, stolice a slin, které budou následně vyšetřeny na přítomnost mikrobiálních agens (bakterií, archaea, virů, parazitů a plísní) pomocí technologie na bázi biočipu. Zastoupení jednotlivých bakteriálních rodů bude kvantifikováno metodou sekvenování 16S amplikonů. Získaná data budou podrobena bioinformatické analýze a na základě výsledků definována skupina intratumorálně se vyskytujících mikrobů. Cílem projektu je vyvinout a otestovat diagnostický nástroj pro skríning intratumorálních klinicky relevantních mikrobů, který umožní zlepšení diagnostiky a léčby některých nádorových onemocnění.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info