Prevalence patogenů Coxiella burnetii, Francisella tularensis a Hantaan virus (Dobrava) , způsobujících zoonotická onemocnění, se zaměřením na volně žijící hlodavce na vybraných lokalitách ČR (Poodří, Moravský kras) v roce 2014

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NĚMCOVÁ Tereza ŽÁKOVSKÁ Alena NÁDENÍČKOVÁ Natálie CVRČEK Adam JANEČEK Jan ZÁVALA Jan BÁRTOVÁ Eva RŮŽEK Daniel

Rok publikování 2015
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Patogeny Coxiella burnetii, Francisella tularensis a Hantaan virus jsou původci nebezpečných zoonotických onemocnění, které mohou být přenášeny prostřednictvím klíšťat, hostitelů či vody kontaminované výkaly rezervoárových živočichů, predevšim hlodavců, na člověka. V této studii se zaměřujeme na možný výskyt a kontakt s uvedenými patogeny v hlodavcích na vybraných lokalitách ČR (Poodří, Moravský kras). Cílem této epidemiologické studie je zjištění míry prevalence patogenních mikroorganismů (původců onemocnění Q-horečka, tularémie a hantavirových infekcí) u odchycených hlodavců a nepřímo tedy jejich začlenění do životního cyklu těchto patogenů. Metodika je založena na detekci těchto infekčních agens v orgánech hlodavců nebo proti nim vytvořených protilátek v jejich séru a výplachu srdce. Metodou ELISA byla celkově detekována přítomnost specifických protilátek proti Coxiella burnetii v sérech ve 9,5% a ve výplaších v 5,3%; proti Francisella tularensis v sérech ve 8,1% a ve výplaších ve 4,3%. Metodou nested RT-PCR byla detekována přítomnost hantavirové RNA v plicní tkáni hlodavců a z vyšetřených 98 vzorků byly hantaviry přítomny ve 3 případech.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info