TERMINOLOGIE MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE. České odborné termíny, definice a anglické ekvivalenty

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROSYPAL Stanislav DOŠKAŘ Jiří PANTŮČEK Roman KAILEROVÁ Jana RELICHOVÁ Jiřina RŮŽIČKOVÁ Vladislava ŠMARDA Jan ŠMARDA Jan ŠTĚPÁN Jiří

Rok publikování 2001
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Kniha je rozdělena do dvou částí. První část nazvaná České odborné termíny molekulární biologie a jejich definice obsahuje 3 565 definovaných nebo stručně vylozených českých odborných termínů pouzívaných v molekulární biologii, včetně jejich synonym a zkratek. U vsech termínů jsou uvedeny jim odpovídající termíny anglické. Druhou část knihy tvoří Anglicko-český slovník odborných termínů molekulární biologie. České termíny vsak nejsou vzdy doslovnými překlady termínů anglických, ale spíse jejich vhodnými ekvivalenty. Záměrem autorů byl výběr základních termínů nejen z molekulární biologie, ale i z věd, které s molekulární biologií úzce souvisí (biochemie, genetika, biologie buňky, mikrobiologie, virologie a imunologie). Vzhledem k tomu, ze molekulárně biologický výzkum se do značné míry orientuje směrem k medicíně a zdravotnictví (výzkum molekulárního základu dědičných chorob, molekulární podstata kancerogeneze atd.), byly do terminologie zařazeny téz některé termíny lékařské a samozřejmě téz termíny z oblasti veterinárního lékařství (viz např. priony atd.). Kniha ve svém celku můze být uzitečnou pomůckou nejen při studiu českých i anglických textů z oboru molekulární biologie, ale i při přípravě publikací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info