Endoteliální analýza u rohovkových transplantací

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HLINOMAZOVÁ Zuzana VLKOVÁ Eva HORÁČKOVÁ Monika LOUKOTOVÁ Věra HAVRANOVÁ Dagmar

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník XII. výroční sjezd České oftalmologické společnnosti s mezinárodní účastí červen 2004 Ostrava
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Obor ORL, oftalmologie, stomatologie
Klíčová slova cornea; transplantation; keratoplasty;endothelial cells
Popis Cíl práce: Autoři hodnotí v prospektivní studii pomocí endoteliální analýzy stav endotelu u rohovkových transpalntací před operací a v prvním roce po transplantaci. Materiál a metodika: 74 transplantací provedených na Oční klinice FN Brno v roce 2003 byl hodnoceno pomocí endoteliální mikroskopie s určením buněčné hustoty před transplantací (u dárcovského terče. Kompletní endoteliální digitální analýza s určením buněčné hustoty, %hexagonů a koeficientu variace byla provedena v časném pooperačním období (do 3 měsíců po operaci) a dále 6 měsíců po transplantaci. V konzervačním mediu v Optisou (1. skupina) bylo uchovánoo41 rohovek, 33 rohovek bylo kultivováno na tkáňové kultuře (2. skupina). Výsledky? V práci jsou hodnoceny rozdíly mezi oběma skupinami rohovkových transplantátů, kde v předoperačním období byla hustota buněk vjednotlivých skupinách 2 977 bb/mm čt., resp. 2 857. V pooperačním období dochází ke statisticky významnému poklesu hustoty endoteliálních buněk v obou skupinách. Závěr.: Pokles endoteliálních buněk po rohovkové transplantaci v prvním roce je určujícím faktorem prognosy hojení transplantátu. Neshledali jsme statitsticky významný rozdíl poklesu endoteliálních buněk mezi rohovkami uchovávanými v konzervačním mediu Optisol a rohovkami kultivovanými na tkáňové kultuře. Významným faktorem ovlivňující hustotu endoteliálních buněk je rizikovost transplantace

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info