Interactions of Behavioural Sensitizing Processes to Methamphetamine and Cannabinoids (comparative study in laboratory rodents)

Název česky Interakce behaviorálních senzitizačních procesů k metamfetaminu a kanabinoidům (srovnávací studie u laboratorních hlodavců)
Autoři

LANDA Leoš

Rok publikování 2005
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Výstupy z experimentů, studujících rozvoj senzitizace k účinkům metamfetaminu na pohybovou aktivitu myší v testu otevřeného pole, jsou trojí. 1) Byla potvrzena skutečnost, že opakovaná aplikace metamfetaminu vyvolá behaviorální senzitizaci k jeho stimulačním účinkům. 2) Stimulace kanabinoidních CB1 receptorů agonistou metanandamidem měla za následek vznik zkřížené senzitizace k metamfetaminu, zatímco zablokování CB1 receptoru antagonistou, látkou AM 251 během senzitizační fáze s metamfetaminem ve stejném zvířecím modelu tento fenomén potlačilo. 3) Stimulace kanabinoidního CB2 receptoru agonistou, látkou JWH 015 nezpůsobila v této studii vznik zkřížené senzitizace. Při konečném zhodnocení přinesl podobný výzkum provedený u potkanů velmi obdobné výsledky popsané shora u myší. Nicméně, došlo k zaznamenání přinejmenším některých mezidruhových rozdílů ve vnímavosti potkanů k rozvoji senzitizace k metamfetaminovým účinkům. Ve srovnání s pokusy u myší bylo náročnější vytitrovat dávku metamfetaminu, která by vyvolala behaviorální senzitizaci ke stimulaci pohybové aktivity potkanů v testu otevřeného pole, avšak na rozdíl od myší byly po opakované aplikaci metamfetaminu registrovány odlišné změny chování výskyt stereotypního chování (otírání čenichu). V modelu myšího agonistického chování byla po opakovaném podání metamfetaminu zjištěna behaviorální senzitizace k inhibičním účinkům metamfetaminu na agresivní chování. Opakovaná aplikace agonisty kanabinoidních CB1 a CB2 receptorů způsobila, respektive nezpůsobila zkříženou senzitizaci k antiagresivnímu účinku metamfetaminu, zatímco kombinované podání metamfetaminu+antagonisty kanabinoidních CB1 receptorů potlačilo rozvoj senzitizace k antiagresivnímu účinku metamfetaminu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info