Re-exprese nestinu v nádorově transformovaných buňkách: in vitro studie na vybraných typech nádorů

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LOJA Tomáš CHLAPEK Petr ZITTERBART Karel VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference II. Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova nestin; intermediate filaments; cytoskeleton; neuroblastoma; malignant fibrous histiocytoma; osteoplastic osteosarcoma; glioblastoma multiforme
Popis Změny v expresi specifických proteinů intermediárních filament představují jeden z významných nástrojů pro diagnostiků solidních nádorů. Obnovená exprese nestinu byla podle dosud publikovaných studií detekována především u nádorů centrální nervové soustavy, ale i u některých dalších typů solidních nádorů. Je zřejmé, že re-exprese nestinu v nádorových buňkách úzce souvisí se stupněm dediferenciace nádoru a jeho malignitou a imunohistochemická, resp. imunocytochemická detekce nestinu proto může být významnou součástí klasifikace solidních nádorů. Naše studie byla zaměřena na detekci nestinu v buněčných liniích, které byly derivovány z vybraných typů solidních nádorů dětského i dospělého věku. S využitím nepřímé imunofluorescence jsme prokázali v rámci detekce profilu proteinů intermediárních filament silnou re-expresi nestinu u linií NB-01 (neuroblastom), JE-03 (maligní fibrosní histiocytom, grade III) a JE-04 (osteoplastický osteosarkom) a GM-7 (multiformní glioblastom). Na modelu linie GM-7 byla dále provedena detailní studie exprese nestinu na buněčné i ultrastrukturální úrovni, která prokázala přítomnost nestinu nejen v cytoplazmě, ale i v buněčném jádře nádorově transformovaných buněk.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info